Årets adventskalender

Først vil jeg bare kommentere den latterlige adventskalenderdebatten som går for tiden. Kjære Wenche Fuglehaug: Skal man ikke få lov til å gjøre stas på barna i adventstiden? Skal man ikke få lov til det altså, bare fordi man er kvinne? Hadde det vært greit å ha adventskalendere om bare det var mannen i huset som ordnet den? Jeg synes det er tullete å blande inn likestilling i en slik debatt. Jeg kan også fortelle deg at det ikke går én dag uten at jeg tenker på at jeg ikke har barnehageplass til sønnen min, så jeg tviler på at det kommer til å endre seg bare fordi det er advent. Som sosialantropolog Gunn Helen Øye sier: «Jeg er sikker på at alle foreldres mening med kalendergavene bunner og grunner i et oppriktig ønske om å glede sine barn.» Jeg tviler også på at noen noen sinne har tenkt at du er en slem mamma, kanskje utenom deg selv, bare på grunn av hvilken kalender, eller mangel av, du har gitt til barna dine.

Ahem.

Etter mye fram og tilbake kom vi i år fram til at vi skulle ha en aktivitetskalender til barna. Jeg ønsket å utnytte det at dette nok er det siste året storesøster ikke kommer til å merke at «alle de andre» har pakkekalender, og det passet fint siden lillebror enda er så liten. Men så kom jeg til å tenke på at vi ikke har så god tid til å finne på noe på ettermiddagene, siden vi gjerne bare har en time etter middag og før leggetid. Et tips fra en av Mammadamens lesere var å ha en lesestund som kalendergave, men på den andre siden gjør vi jo det som regel likevel…

Så, etter å ha brukt denne dagen vi hadde hjemme (mens Knerten sov og Lillemor var i barnehagen), kikket vi inn i vårt hemmelige lager med skulte skatter vi kjøper opp på salg, og som er ment som fremtidige gaver. Jeg skulle nemlig pakke jule- og bursdagsgavene til barna, og tror dere ikke vi fant de julekrybbene vi hadde kjøpt der også? Selv om vi ikke er kristne ønsker vi at barna skal vite hvorfor vi feirer jul (vi holder oss ikke akkurat over julefeiringen), og hadde funnet to fine julekrybber til begges aldersgrupper, som vi i utgangspunktet hadde tenkt å gi dem som en førjulsgave. Men mens vi stod der så slo det meg at da kunne vi jo like godt dele de opp og gi de som kalendergaver. Så nå består kalenderen av to julekrybber, bittelitt godteri, og noen aktiviteter. Siden det ikke er sikkert at vi har snø fra den ene dagen til den andre utgår ting som å ake og lage snømann, det får vi heller gjøre hvis vi har snø, og så er ting som pepperkakebaking, juletrepynting og brettspilling i helgelukene 🙂

Det var et salig kaos da jeg skulle pakke inn gavene…

Fisher-Price-Maria ble paret med Playmobil-Maria, og F-P-Jesus med PM-Jesus. Alt i håp om at det skulle føles rettferdig selv om det ikke var akkurat det samme. Og etter en halv evighets pakking ble resultatet slik:

Ta-da!

Det er den samme kalenderen vi har brukt til Lillemor hvert år, og den funker som bare det. Dessuten skal vi ta fram SingSang-kortene også, og i år blir det nok mer stas siden hun allerede går og synger på julesanger hun har lært i barnehagen 😀

Kommentarer

 1. Karin skrev:

  Det er så gøy å se at den blir brukt år etter år…………og det skulle bare mangle at ikke barna skal ha kalender. Vet noen som fikk tik de var ……tjaa…..voksne. Ha ei flott advent:)

 2. Fru Thoresen skrev:

  Hørtes ut som en kjempefin kalender 🙂
  Fru Thoresen siste blogginnlegg: Vaske innsiden av glasset på peisen

 3. Abelone skrev:

  Jeg fikk adventskalender helt til jeg ble mamma. Mødre får visstnok ikke kalender. (Men jeg har tatt saken i egne hender, så jeg får sjokolade hver eneste dag fram til jul 😉 )

  Aktivitetskalender høres koselig ut, men holder med deg i at det kan fort bli stress. Det skjer så mye i desember, og plutselig så får man en invitasjon, så får man ikke gjort dagens aktivitet. Eller man er litt slitne etter mye aktiviteter i barnehagen. Det er greit å kunne ta ting på sparket også.
  Abelone siste blogginnlegg: Adventskalender

  • Hanna skrev:

   Ja, selv om vi prøver å finne på koselige ting når vi kan, så skal jeg gjøre en ekstra innsats for å finne på morsomme ting nå i adventstiden. Så får barna ha en hybridkalender så lenge, og vi slipper at det blir stressende med alt vi skal gjøre 🙂

 4. Fabelaktig skrev:

  Hei søte deg!
  Da rakk jeg endelig innom her igjen vet du. Hvor ble tiden av?
  Jeg ser at jeg ikke rekker å besøke alle like ofte som jeg burde/skulle/ønske, men jeg blogger jo mest for min egen del – det er bare fryktelig stas at jeg har verdens fineste lesere, slike som deg.

  Jeg håper din første søndag i advent har vært aldeles nydelig!
  Stor og god klem fra Frøken Fabelaktig!

 5. Det var en god ide å lage en blandingskalender! Jeg har ikke laget noe til Amalie i år, men hun må nok få en til neste år 🙂

  Jeg er så lei av at at likestilling alltid skal bli dratt inn i alle mulige saker. Man er da ikke mindre opptatt av at menn og kvinner skal ha like rettigheter fordi om man koser seg med å lage en kalender!
  Mamma Marianne siste blogginnlegg: Amalie 13 måneder

  • Hanna skrev:

   Ja, jeg er også lei av damer som skal rakke ned på andre damer fordi vi liker å gjøre ting for barna våre. Det er så tullete! Rett og slett. Og jeg er tullete som irriterer meg så innmari over sånt også 😉

 6. marit surre størseth skrev:

  jeg har leita SÅ etter fisherprice sin julekrybbe. hvor fant du den?

Trackbacks

 1. […] ble som sagt en pakkekalender. Tidligere år har vi hatt SingSang- og pepperkakekalender, oppdelt julekrybbe (Fisher Price til lillebror og Playmobil til storesøster), og ferdigkalendre, og de har også […]

Din kommentar

*

*

CommentLuv badge