Besøk av gullsmedmester fra Sølvtorget

På tirsdag i forrige uke fikk vi besøk av gullsmedmester Sigmund Espeland. Han har erfaring fra over 40 år i bransjen, og i dag er firmaet hans en av Norges største produsenter av smykkevarer i gull og sølv. Han er medeier i Gullvekten, som også driver Sølvtorget, der man kan sende inn gull og sølv til omsmelting.

Det var i anledning dette at han tok turen til Landet for å ta en titt på noe gammelt sølv vi hadde liggende. Gullvekten har siden oppstart i 2009 vært Norges ledende oppkjøper av brukt gull. Firmaet har til sammen 150 års bransjeerfaring og tre gullsmedmestere ansatt som faglig ansvarlige. Prisen på gull har steget kraftig de siste årene, og dette er grunnen til at så mange aktører har dukket opp — dessverre noen mindre seriøse enn andre.

Sigmund på plass til å inspisere sølvet vårt. Knerten følger med...

Sigmund på plass til å inspisere sølvet vårt. Knerten følger med…

Sølvet klart til vurdering.

Mannen hadde arvet en del bestikk som bare har blitt liggende i en eske i mange år. Siden vi likevel ikke hadde tenkt å bruke det ønsket vi å få det sjekket ut. Sigmund undersøkte alt nøye, men med så lang erfaring i bransjen kunne han raskt fortelle om de forskjellige seriene vi hadde. For eksempel at serien «Flat rose» finnes som ekte sølv og sølvplett. Vi hadde dessverre av den siste utgaven 😉

Da Sigmund sjekket sølvet så det akkurat sånn ut som jeg trodde det kom til å se ut:

Sigmund sjekker sølvet old school.

Han så etter de kjente sølvmerkene 830, 925, 999 som betyr antall deler sølv av 1000, eller som på vårt uekte bestikk der det stod 60G, som betyr 60 gram sølv på 24 skjeer. Ikke så veldig mye sølv, altså.

Noe som ikke var så old school var røntgenmaskinen han hadde med. Den måler hvilke grunnstoffer gjenstander består av. Man bare legger det man ønsker å måle på maskinen, lukker lokket, og vips, dukker tallene opp på datamaskinen.

Røntgenmaskin, skikkelig kult for en eks-kjeminerd som meg.

Maskinen kunne blant annet fortelle at det fine elefantsmykket jeg fikk av pappa da han var i Asia en gang på 90-tallet var 18 karat.

En annen morsomt duppeditt som Sigmund hadde med seg var en slags penn som måler lysbrytning på steiner. Den kunne raskt fortelle om en diamant var ekte eller ikke.

Sigmund måler diamantene på forlovelsesringen min.

Etter all denne målingen ble det sølvet vi ønsket å selge veid, og dagens sølvpris brukt til å regne ut verdien. Vi signerte en kontrakt om salget og Sigmund fortalte at man har 14 dagers angrefrist. De oppbevarer sølvet eller gullet i 14 dager slik at man har tid til å ombestemme seg. Etter det blir alt smeltet om, og du vil aldri kunne finne igjen innsendte gjenstander i annenhåndsmarkedet.

Vi valgte å beholde en barneskje og -gaffel fra Mannens barndom, og Sigmund, snill som han er, tilbød seg å gravere de for oss, helt gratis! Vi måtte så klart si ja til det. Det er alltid fint å kunne ha et navn og en dato inngravert for senere generasjoner. Jeg har selv en barneskje med inngravering og jeg synes det er fint at slikt kan gå i arv.

Her er noen morsomme fakta om gull:

 • 24 karat gull regnes som rent gull.
 • Det meste av gullsmykkene som selges i Norge er 14 karat gull.
 • Flertallet av de som selger gull eller sølv er kvinner.
 • Hos Gullvekten er snittet på utbetalinger til selgerne på ca. 5500 kroner.
 • De som selger bruker ofte pengene de tjener på nye opplevelser som reiser med familie eller venner.

To dager etter Sigmund hadde vært på besøk hos oss fikk jeg en e-post med oppgjørsskjema. Pengene fikk vi inn på konto samme dag, og i dag kom sølvbestikket ferdig gravert i posten. Super service, altså! Tusen takk snille Sigmund! 🙂

Meg og gullsmedmester Sigmund Espeland.

Innlegget er i samarbeid med Sølvtorget, men meningene er mine egne.

Kommentarer

 1. Lise skrev:

  Spennende å se hvordan de faktisk jobber. Har jo hørt om mange useriøse aktører i markedet, noe som gjør at jeg ikke har byttet inn mitt gull.

  • Hanna skrev:

   Ja, det er dessverre ikke alle man kan stole på, men bra at det finnes profesjonelle der ute også. Vi fikk en fin slant for bestikket vårt, som er fint nå som det går mot jul 😀

Trackbacks

 1. […] hadde besøk av gullsmedmester Sigmund Espeland fra Gullvekten/Sølvtorget for en stund siden, og han skulle se om noe av det gamle sølvtøyet vi hadde liggende var ekte […]

 2. […] og så til det som mange kanskje kom hit for i dag? Nemlig hvem som vant gavekort på 500,-! Vi solgte det gamle sølvbestikket, og vekta […]

Din kommentar

*

*

CommentLuv badge