Matvettreglene

«Men mamma, jeg er bare sååå tørst!» utbryter storesøster ved frokostbordet. Hun er skuffa over at eg bare har helt en liten skvett med melk i koppen hennes. «Du får mer hvis du vil ha mer etter du har drukket det opp,» svarer jeg. For jeg har forlengst begynt å gi henne en liten kopp med melk til frokost. Ellers drikker hun nemlig ikke opp alt, og sikkert 30 % av en melkepakke går i vasken. Det er for ille, for økomomien og miljøet. Som ammende i nesten tre år til sammen tenker jeg faktisk mest på den stakkars kua som har produsert melken som bare helles ut i sluket…

Én av fire handleposer med mat går rett i søpla, og det er dette Ola Strand (adm. dir. i Coop Norge) og Arild Hermstad (leder i Framtiden i våre hender) ønsker å redusere, derfor har de laget Matvettreglene. Og det trenger vi, for vi nordmenn kaster nesten 300 000 tonn mat i året!

«Kasting av mat er et enormt miljøproblem. Produksjon av mat fører til høye klimagassutslipp. I tillegg gir matproduksjon store miljøbelastninger på andre måter, som stort vannforbruk og utslipp av miljøgifter,» sier Hermstad.

Matvettreglene

 1. Legg ikke ut på handletur uten handleliste.
  Før du handler mat, bør du planlegge hva du skal kjøpe.
 2. Gå ikke på handletur på tom mage.
  Når du er sulten handler du ofte mer mat enn du trenger.
 3. Hold orden i kjøleskap og skap.
  Gi matvarene faste plasser, så holder du oversikt over hva du har til enhver tid.
 4. Vis respekt for hygiene og temperatur.
  Vær nøye med hygienen på kjøkkenet. Avkjøl restemat og oppbevar den i tette bokser. Kjøleskapet bør være 4° eller lavere. Kjøtt og fisk bør ligge nederst der det er kaldest.
 5. Vær rustet til å utnytte matrestene i nye retter.
  Ha alltid nødvendige basisvarer som mel, egg og pasta tilgjengelig.
 6. Lytt til erfarne restebrukere.
  Det finnes mange, gode resteoppskrifter på Matvett.
 7. Bruk syn, lukt og smak for å sjekke om maten er holdbar.
  Mat som er merket ”best før” kan vanligvis spises etter angitt dato.
 8. Spar på restene og frys dem ned om nødvendig.
 9. Frys ned matvarer i tide og i passe store porsjoner.
  Det er ingen skam å tine opp bare det du trenger.

Etter jeg fikk barn har jeg også blitt flinkere til gjenbruke restematen. Enten om det blir brukt til matpakken dagen etter eller fryst ned i middagsporsjoner. Jeg er dårlig til å beregne poteter til middagen, så restene blir fryst og kan lett tines og lages potetmos av ved en senere anledning.

Hjertemiddag: Fiskepudding med hjertegulrøtter og potetmos.

Hjertemiddag: Fiskepudding med hjertegulrøtter og potetmos.

Har dere matvett?

Kommentarer

 1. Karin skrev:

  Flink du e……det så jo fantastisk ut:) Ingen tvil om at man er flink til å kaste,du ga meg en tankevekker her

 2. Siv skrev:

  Kjempesmart liste! Her i huset prøver vi så godt vi kan å spise opp alle rester, og har hvert fall én dag som vi bare spiser rester fra de andre dagene. Men hender jo selvsagt at noe går i søpla. Får skikkelig dårlig samvittighet av det!
  Siv siste blogginnlegg: Bunad

  • Hanna skrev:

   Ja, det som er halvspist og ikke kan brukes i matpakken går dessverre i søpla her også, og noen ganger får hundene en smakebit (selv om jeg ikke synes det heller er helt ok, hehe). Men jeg synes det er kjempekjekt med nedfryste middagsporsjoner når man har litt dårlig tid og ikke orker å lage noe helt nytt 😉

 3. Ja, de siste årene har vi blitt mye flinkere til å ta vare på maten er i huset. Vi lager ukesmeny, handler en gang i uken og fryser overflødig middag. Etter vi begynte med dette har matbudsjettet gått drastisk ned, og vi kaster nesten ikke mat lenger! 🙂
  Mamma Marianne siste blogginnlegg: Parabener meg her og parabener meg der

Din kommentar

*

*

CommentLuv badge